Meteen naar de inhoud

Ons verhaal

Woodend - ons verhaal

Ons Verhaal in een notendop

In 2009 ben ik Woodend gestart met de droom om van het mooiste hout de mooiste tafels te gaan maken. Het hele proces, van boom tot eindproduct bij u thuis, wilde ik zelf beheren. Als snel besloot ik enkel Nederlands hout te gebruiken maar de uitzondering bevestigt natuurlijk deze regel. Een unieke boom uit België of Frankrijk mag bij uitzondering ook. Ondertussen alweer 12 jaar verder word ik geholpen door mijn twee zoons, mijn vader en een team van uiterst gedreven zelfstandige vakmensen. Wat een voorrecht..

Niels van Keken

De Basis: gewoon bijzonder Nederlands hout.

Het bemachtigen van de mooiste stammen is een tijdrovende klus. Goede contacten met boomverzorgers, Landgoed beheerders, Gemeenten en bosgroepen zijn belangrijk. Een goede prijs voor de stammen  betalen bekent dat goede relaties worden gebouwd. Ook de jaarlijkse rondhoutveiling van de Nederlandse bosgroepen is een belangrijke leverancier. Van nagenoeg elk stuk hout in de studio kunnen wij de herkomst vermelden.

Het Transport

Nadat we een mooie stam of partij hebben bemachtigd gaat deze met een lokaal transportbedrijf naar een van de geschikte zagerijen binnen Nederland.  Transport maakt in alle gevallen een aanzienlijk deel uit van de kostprijs van hout. Daarom beperken wij dit zoveel mogelijk en zorgen wij altijd voor combinatieritten. De plank of tafel die u bij ons koopt heeft al snel 4 transport ritten achter de rug.

Woodend - ons verhaal - de zagerij

De Zagerij

Wij werken samen met 2 Nederlandse zagerijen. De zagerij wordt gekozen op capaciteit. De maximale diameter van de stam moet in een keer door de zaag passen. Onze grootste stam tot nu toe had op zijn breedste punt een diameter van 200 cm, de absolute max voor de zagerij.

De Droogkamers

Na het vakkundig verzagen van de stammen gaat het hout naar de droogkamers. Hier laten wij de stammen altijd eerst rustig een paar maanden overkapt op de wind drogen voordat ze de droogkamers ingaan. De stammen worden vakkundig en volledig computergestuurd gedroogd. 

Woodend - ons verhaal - de productievoorraad

Onze Productievoorraad

De stam is nu ruim een jaar geleden gekocht als deze vanuit de droogkamers naar onze studio in De Bilt kan. Onze opslagloods heeft plaats voor ongeveer 180- 200 m2 gedroogd stamhout. Het is altijd passen en meten en het hout dat we voor een klus nodig hebben staat natuurlijk altijd achteraan. Maar wat zijn we blij met deze ruimte bij de studio. De voorraad altijd voor handen en ook u kunt het allemaal komen bekijken. Er liggen op dit moment ongeveer 30 verschillende Nederlandse houtsoorten te wachten op een bestemming.

Selectie en Ontwerp

Van elke stam die we hebben liggen willen we een gevlakt schaaldeel in de studio kunnen laten zien zodat u weet hoe uw project er uit kan gaan zien. Op die manier hoeven wij zo min mogelijk aan de verbeelding over te laten.  De stamdelen die we voor de studio of uw maatwerk selecteren zagen wij grof op maat en voorzien wij van heldere productie-instructies. Bij elk stamdeel kijken we goed naar de mogelijkheden om natuurlijke schoonheid zo veel mogelijk tot haar recht te laten komen.

De Werkplaats

In de werkplaats worden de stamdelen ambachtelijk verwerkt tot tafelbladen, planken of ander plat maatwerk zoals wij dit aanbieden. Alle tafelbladen, schaaldelen en wandbladen worden op een CNC-frees perfect gevlakt. Daarna worden de maatregelen getroffen om de bladen stabiel te houden. Na de grote machinale bewerkingen wordt het hout in de studio in De Bilt compleet met de hand verder afgewerkt. 

In de Studio

Eenmaal verwerkt komt het hout weer thuis in onze studio in De Bilt. Hier kunt u komen kijken, voelen en ruiken aan alle tafels, planken en werkbladen in meer dan 30 Nederlandse houtsoorten.  Kom langs en laat je inspireren door al dit moois. Net als de Indianen de gehele Bizon gebruikten, gebruiken wij ook de hele stam. De dikke bladen worden verwerkt tot tafelbladen en werkbladen en van de dunnere planken maken wij prachtige wandplanken. Reststukken gaan naar houtdraaiers of hobby houtbewerkers. Als er dan nog wat overblijft hebben wij hier in de studio een fijne houtkachel die u ’s winters lekker warm houdt.

Nieuwsgierig geworden?

Neem alvast online een kijkje in onze winkel.